Het is 1988, de fascinatie voor een nog onbekende muzieksoort brengt een groepje conservatorium-studenten bij elkaar. Ze luisteren naar illustere cassettebandjes en uit de VS geïmporteerde elpees. Als radiomaker Wim Bloemendaal tijdens zijn programma 'Moondogs' een special aan klezmer wijdt, is de missie duidelijk... Niet veel later wordt Nederlands eerste klezmerband geboren, de naam is Di Gojim.

Vele theatertournees en internationale festivals volgden. Di Gojim speelde in New York, Istanbul, Budapest, Jeruzalem, Berlin, Paris, Brussel, Mexico City, Bogota, Wroclaw, Barcelona, Madrid en vele andere steden. Di Gojim werkte samen met Robert Long, Ivo de Wijs, Frans Weisz, Fred Florusse, Ivo Janssen, Frank London, Shura Lipovski, Bente Kahan en actrice Bodil dela Parra. Jaap Mulder was gastmuzikant bij het Internationaal Danstheater.

In 1999 speelde Di Gojim samen met zangeres en performer Bente Kahan de tent in Dranouter (Be) plat. Het was bloedheet, de sfeer was fantastisch. Klik hier voor de registratie.

Het is 2020, de band is alive 'n kicking met 8 muzikanten en 1 zangeres. Ze spelen nog steeds met 'nesjomme' en serveren een geheel eigen goulash van Jiddisch, Balkan en Gypsy.

Ruim dertig jaar na oprichting is Di Gojim vele muziektheatervoorstellingen en internationale festivals verder. De band bruist van energie. Acht mannen en een dame zorgen voor een intense muziekbeleving. Boegbeeld van de band is zangeres Alysia van Horik, die met een dijk van een stem overrompelt en ontroert. Zij neemt met flair haar plek in naast frontman Jaap Mulder (klarinet, sax en zang). Sjaak van der Reijden (trompet, accordeon), Eric Roelofsen (trombone, tuba) en Vincent Knaven (slagwerk) zorgen voor een solide begeleiding.  Jacob Sijtsma (accordeon) en Tseard Nauta (banjo, gitaar en contrabas) maken het geheel compleet. De nieuwe generatie klezmermuzikanten wordt vertegenwoordigd door zonen Douwe Nauta (viool) en Ruben Mulder (toetsen). Zij kregen de klezmer met de paplepel ingegoten.  

Di Gojim, dat is trakteren op een swingend en dampend concert; vocale kleinkunst en instrumentaal vuurwerk.

 

 

Meer weten? Kijk ook eens op Wikipedia 'klezmerband Di Gojim'.